2011. január 30., vasárnap

Minden rajtunk múlik

Most szeretnék egy ígéretnek eleget tenni. Nemrég kaptam egy levelet Selectfood-tól, amelyben javaslatot tesz, hogy támogassuk a www.gazdapiac.com website-ot.
Nagyon jó ötletnek tartom és szívesen csatlakoztam azokhoz, akik kirakják a blogukban a Gazdapiac automatikusan frissülő dobozát.
Ráadásul cserébe megjelenítenek rólunk egy linket az oldalukon.

Selectfood részletes bejegyzése itt.


Magánvélemény:


Abszolút fontosnak tartom, hogy támogassuk a magyar gazdákat és ezzel együtt a magyar gazdaságot. Hiszen ki támogassa őket ha nem mi?
Ha egy mód van rá válasszunk magyar terméket, hiszen a mi magunk érdeke.
Nem csak élelmiszerre gondolok, bármire, amit mi is készítünk. Legyen az egy sampon (én lecseréltem a L'Oreált Médeára), vagy egy digitális konyhai mérleg (Momert), vagy porcelán (Alföldi)...
De persze az élelmiszereknél is nagyon fontos, amit napi szinten fogyasztunk, itt kezdhetnénk el legtöbben.

A héten láttam ezt a linket a Facebookon, (a FB is jó valamire ;) a városi oldal osztotta meg, ha van pár percetek nézzétek meg.Ha valaki jobban elmélyedne a témában, bár itt már a bolygó és az emberiség szintjén van szó róla, akkor ajánlom a következő könyvet: Jane Goodall A remény gyümölcsei, illetve az Otthonunk a Föld című dokumentumfilmet.


És végül egy vicc a móka kedvéért, ami nekem nagyon tetszett és idevág:

Mitől gazdag svájc?

Svájcba emigrált magyar tanárnő fia szájából hallottam, hogy amikor a mamát befogadta a helyi iskola, azzal tüntette ki az igazgató, hogy ő intézhette az iskola számára szükséges eszközök beszerzését. Persze bizonyítani akart, és összeállította a listát, amit izgatottan vitt a bemutatásra.

Az igazgató vetett rá egy pillantást, majd elmondta, az úgy rossz, ahogy van, lehet újraírni. Az értetlen arcot látva, jóindulatúan elmagyarázta:

- Először meg kell nézni, hogy a városban gyártják-e ezt a cikket? Ha igen, meg kell venni, mert az a legolcsóbb, hiszen a város lakóinak munkát biztosítunk, és a későbbi minőségi problémák kizártak.

Ha nem, meg kell nézni, hogy a tartományban készítenek-e ilyesmit, mert ez a második legolcsóbb, minőség vitára itt sem kell számítani.

Amennyiben a tartományban nem készül, megnézzük, hogy Svájc területén előállítják-e a terméket. Ha igen, jöhet.

Végül felmerül a kérdés: mi a teendő akkor, ha nem gyártják Svájcban?

Ekkor hátra kell dőlni, és behunyt szemmel, esetleg egy rövid szunyókálás után, pihent állapotban azon lehet elgondolkodni, hogy egyáltalán kell-e nekünk ez a szar?

2 megjegyzés:

Selectfood írta...

Köszi a bejegyzést, Samy!
Jó a videó is!

Samy írta...

Igazán nincs mit :)