2011. március 29., kedd

Mascarponés máktorta



Azt eddig is tudtuk, hogy szeretjük a mascarponét, de a mákot is, nagyon. Úgyhogy mikor ráleltem erre a receptre nagyon megörültem. Hetekkel ezelőtt találtam, de nem készítettem el azonnal, így nagy volt a várakozás öröme :). Hétvégén végre sorra került!



Hozzávalók:

tésztához

15dkg margarin
5dkg porcukor
6db tojás
15dkg cukor
10dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
25dkg darált mák
1 citrom reszelt héja

krémhez

25dkg mascarpone
2dl tejföl (20%)
3-4 cs. vaníliás cukor
1/2 csésze áfonyalekvár

Az áfonyalekvár elhagyható, de erősen nem ajánlom!



Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Egy 24 cm-es tortaforma aljába helyezzünk sütőpapírt.
Keverjük össze a mákot a liszttel és a sütőporral. A puha margarint keverjünk habosra a porcukorral, majd reszeljük bele a citrom héját.
Válasszuk szét a tojásokat és a sárgáját egyesével adjuk a vajas krémhez, keverjük össze. A tojások fehérjét verjük krémes habbá a cukorral. Kanalazzuk a hab egy harmadát a vajas krémre, majd a többit is és szépen dolgozzuk össze. Kis adagokban keverjük hozzá a lisztet. Öntsük a formába, majd süssük 45-50 percig.
A mascarponét keverjük el tejföllel és a vaníliás cukorral. Ha a tésztánk kihűlt vágjuk ketté. Kenjük meg először áfonyalekvárral, majd a mascarponés krémmel. Helyezzük rá a tetejét és kenjük meg ezt is. Tegyük hűtőbe 3-4 órára.



Az eredeti receptben 3 lapra kell vágni a tésztát és a tetejét nem kell megkenni. De mivel átvágtak azon a ponton hogy "a formába töltve igazítsuk enyhén homorúra a tésztát"...
és én ezt bevettem... bár alig láthatóan volt homorú, és mivel minden tortám általában egy kisebb vulkánra hasonlít a közepén gondoltam most pont jó lesz! Hát nem! Behorpadt kissé, így nem mertem 3 lapra vágni... :S



Ráma receptkönyvben találtam.



12 megjegyzés:

vanocska írta...

ó ezt én is megcsináltam,nagyon hamar elfogyott..

Bianka írta...

Fantasztikusan néz ki

Nelli írta...

Finom lehet!:-)

chriesi írta...

Erre most nem találok szavakat, mennyei!! És gyönyörű!

Samy írta...

Köszönöm :)

Nekünk is nagyon ízlett!

Kriszta írta...

Teszt

vszasz írta...

Szia Samy!
Tegnap megsütöttem a tortát, fotózáshoz már egy morzsa sem maradt!
vszasz
http://mahl-zeit.blogspot.com

Samy írta...

:)) Akkor bizonyára jól sikerült ;)

amelie írta...

Samy, én most fogyózom, de amint elérem az kitűzöttet, ez lesz az első, amit megsütök, elvonulok vele a sarokba és egyedül felfalom!

Samy írta...

:)))) akkor hajrá Amelie! Remélem ízleni fog ;)
Üdv, Samy

amelie írta...

na.... megvolt az 59 kg, megsütöttem, megettem, visszamentem 60-ra, de nem érdekel! Samy, ez valami isteni! ( én a krémet megtoldottam még 2 dl felvert tejszínnel, kizárólag a diéta miatt.)

Samy írta...

Szia Amelie! Gratulálok! :) Örülök, hogy ízlett a torta és megérte! A tejszín nagyon jó ötlet, legközelebb a tejföl helyett is azt fogok bele tenni! Hadd legyen még zsírosabb!! :D