2010. november 5., péntek

Mascarponés gesztenyekrémes torta

Van nekem egy nagyon kedves üzlet szomszédom, aki néha meglep bennünket valami kísérleti finomsággal. Igaz egy hatalmas szelet gesztenyecsodát hozott, de nem tudtam betelni vele, otthon is szerkesztenem kellett egyet. Igaz kicsit felturbóztam... ;)


A képet Karesz barátomnak ajánlom sok szeretettel! :)) ohne Villa :)) Remélem tetszik ;)
Írj bátran bármikor, bármit ;)


Hozzávalók: (18-as forma)

25dkg gesztenyemassza
12,5 dkg mascarpone
3-3,5dl habtejszín
1 cs. zselatinfix
másfél ek. cukor
10-12db babapiskóta
kb. másfél dl langyos tej
1 ek. rum
hidegre dermedő csokiszósz (elhagyható, de nem érdemes ;)
dísz (fakultatív)


Elkészítés:

Adjuk a langyos tejhez a rumot, forgassuk meg benne a babapiskótákat. Ha nagyon felszívná magát nyomkodjuk ki belőle a felesleges tejet.
Rakjuk ki piskótával a tortaforma alját, öntsük rá a csokiszószt, tegyük hűtőbe.
A mascarponét keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a gesztenyemasszát.
Verjük kemény habbá a tejszínt a zselatinfix-szel, majd óvatosan forgassuk hozzá a gesztenyés krémhez. Simítsuk a krémet a tortaformába.
A tetejére öntsünk még a csokiszószból.
Tegyük hűtőbe egy éjszakára. (de legalább pár órára)

16 megjegyzés:

strawberry írta...

ez nagyon áááááálllat!:)

Névtelen írta...

Szia!
A hidegre dermedő csokiszósz is házi készítésű? Ha igen, közzéteszed a receptjét?
Anna

Samy írta...

Kösziii!! :))


Szia Anna!

Sajnos nem házi készítésű :(.
Az Aldiban vettem, de csak szezonális jelleggel kapható, viszont múltkor a Tescoban is láttam, igaz épp csak karamellás volt. IceTopper vagy IceTopping néven futnak.
De ha házi készítésűt szeretnél, akkor esetleg próbáld ki azt a fajta csoki "szószt" amit a browniemnál használtam mázként, a fele mennyiség is elég erre.
Az a lényeg, hogy itt sem a túl híg, folyós, sem a nagyon kemény nem jó, szerintem.

Üdv,

Petra

Ms. Poppy írta...

Hű, micsoda mennyei habos élvezet! Ide vele!:P

Samy írta...

Csak tessék, csak tessék!! ;)))

AzEszter írta...

Épp ezt kell nekem itt látnom?
Épp ezt, amikor itt nem lehet gesztenyepürét kapni?
Nincs mese, legközelebb kézipoggyászban gesztenyepürét csempészek.
Írtó jól néz ki.

Samy írta...

Jaj, jaj!! Hát ezek a németek! Hihetetlenek! Most már biztos, sosenem települök oda ki! ;D
Akkor el sem mondom, hogy nem csak jól néz ki...! De megnyugtatlak, csak fele annyira finom, mintha 2x olyan finom lenne ;))
Pusszantlak!

Karló írta...

Köszi Tündér Samy!

Ejjjjjjj, ha működne a Mézga Aladár féle mz/x...

Bianka írta...

ÁÁÁÁÁÁÁ mesés
És most vettem észre, hogy vízöntő vagy, mert én is :)))

Samy írta...

Karló: :) majd szülinapodra megleplek valami finomsággal ;)

Bianka: köszi! :))
Vízöntőnek lenni az egyik legjobb dolog a világon, szerintem ;)
Egyszer azt olvastam, hogy ebből a jegyből van a legkevesebb ;)

Tatin írta...

Hétvégre ezt is megcsin áltam, de nem zselatinfixet, hanem tejszínhab fixet tettem bele. Ez lehetett a gond? mert egy éjszaka után is eléggé képlékeny volt a gesztenyés cucc. Nagyon finom vot egyébként, lesz máskor is.

Samy írta...

Valószínűleg az lehetett a gond, bár habfixálóval nem próbáltam, de szerintem ez a zselatin cucc jobban köt. Nekem 3-4 óra után már masszív volt, még szelni is lehetett szépen.

Tatin írta...

Akkor legközelebb zselatin fixet veszek majd.

panna írta...

Kedves Samy,

nem tudom eldönteni, a gesztenyés és az aszaltszilvás közül melyiket készítsem a férjem szülinapjára, mindkettő eszméletlen finom lehet. De megint csak az a kérdésem, hogy 22-es tortaformához mennyi alapanyag kell? vagyis mennyivel több, mint a 18-ashoz? Hogyan lehet ezt kiszámolni?

Előre is köszi a választ: pannuska

panna írta...

Na. Megcsináltam a gesztenyéset ééééééés...és hatalmas sikere volt! Izgultam, hogy a dupla adag talán nem fér bele a 22 cm-es tortaformába, ezért egy 28 centisben csináltam meg. Szóval a 2 gesztenyemasszához 250 g mascarponét és 6 dl habtejszínt tetem, 2 zselatinfix-szel. Iszonyú krémes, sűrű, isteni gesztenyhab lett belőle, alig bírtuk kivárni az egy hűtőben töltendő éjszakát :) Kicsit persze alacsonyabb lett a torta, de jó nagy :)
Kedves Samy, köszi mégegyszer a receptet, legközelebb az aszaltszilvás jön!

Üdv: Panna

Samy írta...

:)) De jó! Örülök neki, hogy ízlett!
Nagyon szívesen! Remélem az aszaltszilvás is ízleni fog ;)
Szép napot!

Üdv,

Samy