2010. november 17., szerda

Lángos tejföllel és pirított hagymával


Kellett már valami sósság. Régóta fontolom, hogy sütök egy jó kis lángost, már múltkor eltökéltem mikor Ildy oldalán láttam, de mostanáig váratott magára. Ehetjük hagyományosan, sajttal-tejföllel is, mindenképp finom :)



Hozzávalók:

2,5dl tej
2,5dl víz
3dkg élesztő
60dkg liszt
1kk. só
olaj a sütéshez

3dl tejföl
3-4 gerezd fokhagyma
fokhagymasó

4-5 fej közepes vöröshagyma
kevés olaj
kevés liszt


Elkészítés:

A fokhagymát aprítsuk fel, adjuk a tejfölhöz, ízesítsük egy kis fokhagymasóval.
A hagymát pucoljuk meg, karikázzuk fel, felforrósított olajban pirítsuk meg, menet közben szórjuk meg egy kis liszttel.
Kb. 1dl tejet langyosítsunk meg, morzsoljuk bele az élesztőt és keverjünk hozzá 1 evőkanál lisztet, tegyük félre lefedve negyed órára, hogy felfusson.
A lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba, készítsünk a közepére egy mélyedést, öntsük bele az élesztős teje és sózzuk meg. Adjuk hozzá a maradék tejet és a langyos vizet. Intenzíven dagasszuk 8-10 percig, míg el nem válik az edény falától és könnyű, lágy, ragadós tészta nem lesz. Szórjuk meg a tetejét liszttel és kelesszük 45 percen keresztül.
Borítsuk a tésztát lisztezett gyúrólapra, sodorjuk rúddá, majd vágjuk 15 egyenlő részre.
Egyenként gömbölyítsük őket kis cipókká és hagyjuk még 20 percig kelni.
Bő olajban, tenyérnyire kihúzogatva 1,5-2 perc alatt kisütjük.
Kenjük meg a lángosokat a fokhagymás tejföllel és szórjuk rá a pirított hagymát.
Príma Konyhában leltem.

4 megjegyzés:

Ildy írta...

Isteni lehet a pirított hagymával!

Bianka írta...

Gyönyörű

Mézigörl írta...

Jajjjjj...ez kíííínzás így délelőtt! Máris éhes lettem! A képek és a lángos is "csúcsszuper"! :)))

Karló írta...

Waúúúúúúú......mennyi finomság megfűszerezve profibbnál, profibb fotókkal. "Ne tedd kérlek", mert nem tudok szülinapomra választani...:-)