Életem első igazi tortája! :) Attól igazi, hogy csokis, illetve, hogy ilyen bevont és messziről olyan, mintha cukrászdából lenne :DD. Na jó, ezt a bevonásos dolgot még erősen gyakorolnom kell.
Bár így is ráment a fél délelőttöm mire elkészítettem. De megérte, legdrágább Édesanyám szülinapjára csináltam. A krém valami fergetegesen jó lett!
Ja, és le a kalappal a "tortagyárosok előtt", micsoda melót lehet belefeccölni...
Sajnos szeletet nem tudtam fotózni belőle, mivel ajándékba vittem, de nagyon sajnálom, mert mértani pontosságúak voltak a rétegek :) na ezt majd legközelebb...
Hozzávalók: (18cm)
piskótához
5 tojásfehérje
6 tojássárgája
13dkg cukor
12dkg liszt
3dkg kakaópor
krémhez:
2 tojássárgája
3 tojásfehérje
15dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
18dkg puha vaj
22 dkg étcsoki (olvasztva)
sziruphoz
3 ek. kukoricaszirup
2 cl amaretto
vagy 1dl víz, 10 dkg cukor, 2 cl amaretto vagy bonbonmeggy likőr
20dkg marcipánmassza
10-12dkg étcsoki a bevonáshoz
Elkészítés:
A tojássárgáját és fehérjét hőálló tálban rakjuk, rászórjuk a cukrot és vízgőz felett habverővel krémesre dolgozzuk. A vízgőzről levéve addig habosítjuk míg ki nem hűl. Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport.
A formát kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük. Ha nagyon elkezd barnulni fedjük le sütőpapírral.
A krémhez való sárgáját és fehérjét a cukorral együtt szintén hőálló tálba rakjuk és vízgőzre tesszük. Habverővel folyamatosan keverve 50-60 fokra melegítjük, amíg majdnem krémszerű lesz. Vízgőzről levéve addig keverjük míg ki nem hűl. Adjuk hozzá a vaníliás cukrokat. A puha vajat verjük habosra, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és a cukros tojásos habot, tegyük hűtőbe 20-30 percre, hogy kissé megszilárduljon.
A kukoricaszirupot keverjük el a likőrrel. (vagy a vizet felforraljuk a cukorral, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a likőrt)
A marcipánt nyújtsuk 4mm vastagra és 17 cm átmérőjűre.
A piskótakarikát lapjában vágjuk ketté, ha púposlett a teteje vágjuk egyenesre, tetejüket kenjük meg a likőrös sziruppal,
Az alsó tortalapot kenjük meg a csokoládékrém felével, vastagon, illesszük rá a marcipánlapot. Erre kenjük a maradék csokikrémet, rárakjuk a pistótalapot, olvasztott csokoládéval a tetejét és az oldalát bevonjuk. Egy-két órára tegyük hűtőszekrénybe. Díszítsük fel.
A Príma Konyha receptje. Isteni a benne lévő csokikrém, nálam örök darab lesz :)
piskótához
5 tojásfehérje
6 tojássárgája
13dkg cukor
12dkg liszt
3dkg kakaópor
krémhez:
2 tojássárgája
3 tojásfehérje
15dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
18dkg puha vaj
22 dkg étcsoki (olvasztva)
sziruphoz
3 ek. kukoricaszirup
2 cl amaretto
vagy 1dl víz, 10 dkg cukor, 2 cl amaretto vagy bonbonmeggy likőr
20dkg marcipánmassza
10-12dkg étcsoki a bevonáshoz
Elkészítés:
A tojássárgáját és fehérjét hőálló tálban rakjuk, rászórjuk a cukrot és vízgőz felett habverővel krémesre dolgozzuk. A vízgőzről levéve addig habosítjuk míg ki nem hűl. Hozzáadjuk a lisztet és a kakaóport.
A formát kivajazzuk, kilisztezzük, a tésztát belesimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 45-50 percig sütjük. Ha nagyon elkezd barnulni fedjük le sütőpapírral.
A krémhez való sárgáját és fehérjét a cukorral együtt szintén hőálló tálba rakjuk és vízgőzre tesszük. Habverővel folyamatosan keverve 50-60 fokra melegítjük, amíg majdnem krémszerű lesz. Vízgőzről levéve addig keverjük míg ki nem hűl. Adjuk hozzá a vaníliás cukrokat. A puha vajat verjük habosra, adjuk hozzá az olvasztott csokoládét és a cukros tojásos habot, tegyük hűtőbe 20-30 percre, hogy kissé megszilárduljon.
A kukoricaszirupot keverjük el a likőrrel. (vagy a vizet felforraljuk a cukorral, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a likőrt)
A marcipánt nyújtsuk 4mm vastagra és 17 cm átmérőjűre.
A piskótakarikát lapjában vágjuk ketté, ha púposlett a teteje vágjuk egyenesre, tetejüket kenjük meg a likőrös sziruppal,
Az alsó tortalapot kenjük meg a csokoládékrém felével, vastagon, illesszük rá a marcipánlapot. Erre kenjük a maradék csokikrémet, rárakjuk a pistótalapot, olvasztott csokoládéval a tetejét és az oldalát bevonjuk. Egy-két órára tegyük hűtőszekrénybe. Díszítsük fel.
A Príma Konyha receptje. Isteni a benne lévő csokikrém, nálam örök darab lesz :)
5 megjegyzés:
Nagyon szép
Köszi Bianka, erre most büszke is vagyok :)
Taps!:)
Köööszi! :)
Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! Teljen békességben, boldogságban, szeretetben! :-DDD
Megjegyzés küldése