2010. augusztus 21., szombat

Krémes Brownie


Már réges-rég a fejembe vettem, hogy egyszer csinálok egy jó kis brownie-t, és úgy érzem megérte kivárni ezt a receptet.
Őszintén szólva eddig azt hiszem talán egyszer ettem életemben és az sem volt igazán jó, legalábbis maradandó élményt nem hagyott. Tömör volt, lapos és olyan enyhén fullasztó. Ha jól rémlik olyan helyen találkoztunk, ahol ipari mennyiségben állítják elő, így tudtam, hogy ez nem lehet az igazi. Beleszőttem a terveimbe, hogy adok neki egy második esélyt ;).
Sőőőt, ő lehetett az új obim (24-70/2.8) első modellje :)



Hozzávalók: (20x20)

200g túró
2 tojás
1/2 kk vanília aroma
250g cukor
100g vaj
3ek. keserű kakaópor
100g liszt
1tk sütőpor
50g dió összevágva

Mázhoz:

50g vaj
1ek. tej
100g porcukor
2ek. keserű kakaópor

16 db fél dióbél a díszítéshez


Elkészítés:

A túrót botmixerrel simára keverjük 25 gramm cukorral és a vanília aromával. Félretesszük.
A tojásokat a maradék cukorral 10 perc alatt keményre verjük.
A vajat vízfürdőben felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, kicsit hagyjuk kihűlni majd hozzákeverjük a cukros tojáshoz. Apránként, 4-5 adagban hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a diót.
Egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt formába öntjük a tészta felét, a túrós keveréket óvatosan rákanalazzuk, majd befedjük a maradék tésztával.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig süssük. Ha kihűlt borítsuk tálcára.
A mázhoz melegítsük fel a vajat a tejjel, ha felolvadt állítsuk a lángot takarékra, majd 2-3 adagban keverjük benne csomómentesre a cukrot, adjuk hozzá a kakaóport. Hagyjuk hűlni egy 10-15 percet, keverjük át és kenjük a süteményre.

A Csokoládé című könyvben találtam a receptre.
Érdemes dupla adagot készíteni belőle :)

3 megjegyzés:

Krisztina írta...

Hmmm. Ő is nagyon fini volt, de várom a kis sajtos izé receptjét is ám!

Az msn meg fulladjon meg!!!!!!

melcsilla írta...

Samy!
Azt írod, hogy a tojásokat a maradék cukorral verjük keményre. Tehát akkor csak a fehérjét?
Köszi!
melcsilla

Samy írta...

Szia Melcsilla!

Nem, az egész tojásokat kell elkeverni a cukorral, amíg elég masszív nem lesz.
Szívesen! :)

Üdv,

Samy