2010. október 27., szerda

Sajttorta, csak így egyszerűen


Azt hiszem ő egy klasszikus darab, bár szívem szerint én túrótortának nevezném, hiszen 4 az 1-hez az arány benne, na de hát ez volt odaírva. Márpedig akkor ez egy sajttorta :)
Szombaton valahogy sikerült 3 tortát sütnöm, meg még ezt-azt, igen a végén már én is azt gondoltam, hogy nem feltétlen vagyok ép elméjű... :) De mindegyiknek meg volt az oka.
Szülinapra fain tortát kellett vinnem, ezért a múltkori aszalt szilvás sajttortát készítettem el ( na jó, ezt nem sütöttem), azzal tudtam, hogy nem éghetek be :D.
A második ez a sajttorta lett, olyan régóta el akartam már készíteni, kicsit féltem tőle, de felülmúlta a várakozásaimat, tökéletes lett, (vittem ebből is, hogy virítsak a többieknek, mint nagy gasztro blogger :)). A harmadikkal meg az történt, hogy maradt megint fehérjém, erre anyukám szólt, hogy nem kell egy kis tojásfehérje? Ehh mondom, ennyi mégsem veszhet kárba! Legyen, összedobok belőle egy Eszterem-féle Angyaltortát (imádjuk!) eredeti itt:
Szóval nagy tortaevészet volt a köbön, de nem baj, ez volt az alapozás, most hétvégén is ez lesz :D Valahogy mostanában ilyen kis tortagyáros lettem :)





Hozzávalók:

20dkg liszt
6dkg cukor
12dkg margarin
1 tojássárgája

10dkg mascarpone
40dkg túró
5 tojás (szétválasztva)
17dkg cukor
4dkg margarin
4dkg búzadara
1 cs. van. cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. porcukor

szárazbab a sütéshez


Elkészítés:

A lisztet, a cukrot, a margarint és a tojássárgáját gyúrjuk morzsalékos tésztává, a végén formázzuk gombóccá és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 1 órára.
Liszttel megszórt deszkán nyújtsuk 3-4 mm vastag 32 cm átmérőjű körré, majd béleljünk ki vele egy 24 cm-es csatos tortaformát. (Na itt volt nagy szerencsétlenkedés... már az sem szokott sikerülni, hogy bármit is kör alakúra nyújtsak! :D Beletenni, na nem is mondom, kb. 4 darabban sikerült, de végül szépen odagyógyítgattam a tésztát a peremre :)
Helyezzünk a tésztára kilyuggatott sütőpapírt, helyezzük rá a babot és előmelegített sütőben süssük 200 fokon 15-20 percig. (én csak 15-ig)
Vegyük le róla a papírt és a babot, hagyjuk hűlni.
A tojássárgákat keverjük el a mascarponéval, a túróval, 15dkg cukorral, a vaníliás cukorral, a búzadarával és a reszelt citromhéjjal.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá a maradék cukorral.
Olvasszuk fel a vajat, keverjük a krémhez, majd óvatosan dolgozzuk bele a kemény fehérje habot, lehetőleg ne törjön össze.
Simítsuk rá a piskótára a krémet, és 175 fokon süssük 45-50 percig.
Ha kicsit kihűlt szórjuk meg porcukorral.

A Stílus és lendületben láttam a receptet.

Így utólag nem is értem miért nem tettem bele egy kis rumot... na majd legközelebb.


9 megjegyzés:

Ildy írta...

Nem bánom, hogy nem vagy ép elméjű:) Remek kis torta ez itt!

Elif írta...

Gusztiiiii! :)

Bianka írta...

Gyönyörű

Samy írta...

Kösziii! :))

Dió Bisztró írta...

Már a szilva totától is elájultam, de ez is megér egy misét:)))

Samy írta...

Köszi :))

Névtelen írta...

Hali!
Én úgy tudom, ezt a tortát nem azért hívják sajttortának, mert olyan rengeteg sajt volna benne, hanem azért, mert amikor kész van, úgy néz ki, mint egy nagy, kerek aranysárga sajttömb. Én legalábbis ezt a sztorit hallottam
Üdv:
VF

Samy írta...

Szia!

Köszi az infót, ezt még nem hallottam. Minden nap tanul az ember valami újat. :)

Üdv,

Petra

Névtelen írta...

X)