2010. április 13., kedd

Bolognai lencse

Miután múlt héten eltanácsoltak a véradástól (amin azért kissé megsértődtem :) mondván, hogy a vérem eléggé szegényes és némi vashiánnyal küszködöm úgy döntöttem felturbózom magam. Azóta lencsén, étcsokin, vörösboron és némi vörös húson tengődöm. No meg persze vaskészítmények különböző variációin.
Íme egy vasban gazdag vérserkentő egytál étel.



Hozzávalók:

40 dkg lencse (beáztatott)
1 babérlevél
1 fej vöröshagyma
10dkg füstölt szalonna
60dkg darálthús
8ek sűrített paradicsom
2ek ketchup

bors
kakukkfű
rozmaring
2ek olaj
1-1,5dl vörösbor
8dkg reszelt sajt
szárított petrezselyem


Elkészítés:


A beáztatott lencsét sós vízben a babérlevéllel együtt megfőzzük.
A felkockázott szalonnát kissé megpirítjuk az olajon, majd a felaprított hagymát megfuttatjuk rajta. Hozzáadjuk a darálthúst és kifehéredésig pirítjuk, kb. 10 perc. Sózzuk, borsozzuk.
Belekanalazzuk a paradicsompürét és a ketchupot, majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, hogy sűrű mártást kapjuk.
Kakukkfűvel és rozmaringgal ízlés szerint fűszerezzük.
Lassanként hozzáadjuk a vörösbort és 10-12 percig pároljuk. Ha elkészült beleforgatjuk a leszűrt lencsét, majd tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal és egy kis petrezselyemmel.

A receptet a Príma Konyha magazinban olvastam.

5 megjegyzés:

Kovács József írta...

Tisztelt Hölgyem!

Ezt a receptet a www.nosalty.hu oldalon találta meg a feleségem.
Én a mai nap folyamán megcsináltam. Az eredménnyel kapcsolatos véleményemet nem írnám le, inkább azt kérdezném, Ön megkostólta, izlet? Ha igen, akkor mit szúrhattam el, ha szó szerint csináltam. Megjegyzem, férfi létemre azért nagy általánosságban mindent / még pogácsa sütést is / sikerült leírás alapján elfogyaszthatóan elkészítenem?

Samy írta...

Kedves József,


természetesen mindig megkóstolom amit főzők, sőt rajtam kívül még vagy 4-5 ember és meg is esszük :).
És természetesen nem tennék fel olyan receptet ami nem ízlik.
A furcsa az, hogy ez még az édesapámnak is nagyon ízlett, aki nagyjából kerül mindenféle olyan ételt, aminek nem 90% a hústartalma.
A receptet, mint látta egy magazinban olvastam, utánanéztem ott is itt is és nosalty-n is ugyanúgy szerepel.
Szomorú lennék ha ez egy rossz recept lenne, mert ezt mentették el a legtöbben. Persze benne van, hogy ízlések és pofonok.
No de térjünk vissza a problémára. Ha egy kicsit részletezné, hogy Ön mit érzett rossznak benne, akkor talán tudnék segíteni.
Ugye ez egy bolognai alap, amit nagyon nem lehet elrontani, pláne ha már csinált ilyet, a másik meg egy sós vízben készült főtt lencse.
A pirított szalonna már eleve ad ugye egy kellemes ízt, a hagymát hozzápároljuk, azzal sem lehet baj, a paradicsomot és a húst ízesítjük, a vörösborral pedig egy kissé pikánsá tesszük az ízeket.
Én így látom, de mondja el Ön is és kitaláljuk mi lehet a baj.
Addig is jó főzőcskézést!

Üdvözlettel:

Petra

Eszter írta...

Pedig nekem is ez az egyik kedvencem itt. De most már meg is fogom csinálni és én is jelentek!
Pussz!

Samy írta...

Légyszíves mindenképp reflektálj ha kipróbáltad, mert igen kíváncsi vagyok egy pártatlan fogyasztó véleményére.:)( lehet a tesztevőim csak azért dicsérték, mert szeretnek? :)
Lehet, hogy nem egy hétköznapi összeállítás, de nekem ízlett.
Hamarosan lesz még egy "hajmeresztő" lencsereceptem! :)

Pussz!

Henriett Darányi írta...

Nekem jól sikerült bár én nem tettem bele petrezselyem zöldet és vöröshagymaból készítettem de jó lett nagyon :) köszi a receptet :)