Ahogy megláttam az újságban rögtön beleszerettem. Mivel egyszerű és látványos kis sütemény (no meg finom is) fejben már egy másik variációja is megszületett. :)
Hozzávalók:
40dkg liszt
5dkg étkezési keményítő
csipet só
10dkg kristálycukor
25dkg margarin (olvasztott)
1 tojás
10dkg cukor
1dl főzőtejszín
0,5dl Amaretto
tortabevonó
porcukor
Elkészítés:
A lisztet, a keményítőt egy csipet sóval és a 10dkg cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, beleütjük a tojást, jól formálható tésztává gyúrjuk.
Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát 2-3 cm átmérőjű hengerré sodorjuk és 8mm vastag karikákra szeljük. Hüvelykujjunkkal mélyedést csinálunk a közepére. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon 16 percig sütjük.
A maradék cukrot (10dkg) karamellizáljuk, a tejszínnel felöntjük, hozzáadjuk a mézet és a likőrt. Nagy lángon pár perc alatt sűrűre főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni , de még melegen a mélyedésekbe kanalazzuk. A feolvasztott tortabevonóval leöntjük a likőrös részt, a maradékkal megcsíkozzuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fémdobozban sokáig eláll.
A főzőtejszín legyen szobahőmérsékletű, különben összeugrik a cukor karamellizálás közben.
Mindenképp ajánlom a Dr. Oetker zacskóban felmelegíthető tortabevonóját, mert nagyon egyszerű vele dolgozni. Erre az adagra pont egy elég.
A receptet a Príma Konyha magazinban olvastam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése