2010. április 16., péntek

Likőrös linzerek

Ahogy megláttam az újságban rögtön beleszerettem. Mivel egyszerű és látványos kis sütemény (no meg finom is) fejben már egy másik variációja is megszületett. :)



Hozzávalók:

40dkg liszt
5dkg étkezési keményítő
csipet só
10dkg kristálycukor
25dkg margarin (olvasztott)
1 tojás

10dkg cukor
1dl főzőtejszín
0,5dl Amaretto

tortabevonó
porcukor


Elkészítés:

A lisztet, a keményítőt egy csipet sóval és a 10dkg cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, beleütjük a tojást, jól formálható tésztává gyúrjuk.
Letakarva 1 órára hűtőbe tesszük.
A tésztát 2-3 cm átmérőjű hengerré sodorjuk és 8mm vastag karikákra szeljük. Hüvelykujjunkkal mélyedést csinálunk a közepére. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 fokon 16 percig sütjük.
A maradék cukrot (10dkg) karamellizáljuk, a tejszínnel felöntjük, hozzáadjuk a mézet és a likőrt. Nagy lángon pár perc alatt sűrűre főzzük. Kicsit hagyjuk hűlni , de még melegen a mélyedésekbe kanalazzuk. A feolvasztott tortabevonóval leöntjük a likőrös részt, a maradékkal megcsíkozzuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fémdobozban sokáig eláll.
A főzőtejszín legyen szobahőmérsékletű, különben összeugrik a cukor karamellizálás közben.
Mindenképp ajánlom a Dr. Oetker zacskóban felmelegíthető tortabevonóját, mert nagyon egyszerű vele dolgozni. Erre az adagra pont egy elég.

A receptet a Príma Konyha magazinban olvastam.

Nincsenek megjegyzések: